четвъртък, 30 октомври 2008 г.

Парна Машина




Васко да Гама
Васко да Гама е известен португалски мореплавател и откривател на морския път до Индия, роден около 1469 година. Остава в историята като откривателя на морски път до Индия. Експедицията му е следствие от обезпокоението на португалския крал Мануел І, че откритията на Колумб на запад застрашават търговските интереси на Португалия. Тогава все още не е било ясно, че Колумб всъщност не е открил западен път до Индия, а Америка. Важен момент в начинанието на да Гама указва и плаването на Бартоломео Диаш, който достига нос Добра Надежда и установява добри перспективи за плаване към Индия. Заобикаля Африка и навлиза в Индийския океан. От пристанище Малинди (днешна Кения) опитният арабски лоцман Ахмед ибн Маджиб за 26 дни превел флотилията през Индийския океан и на 20 май 1498 година стигнали красивия многолюден град Каликут (днешен Калкута). Води втора (1502-1503) г., принудила индийците да признаят господството на Португалия Васко да Гама умира на 24 декември в Кочи, Индия.







Бартоломео Диас
Бартоломео Диас е роден през 1450 година в Португалия. Португалският крал Хуан II го назначава на 10 октомври 1486 г. за водач на експедиция, имаща за цел да достигне най-южната точка на африканския континент. Целта е била да се открие път по море до Индия. Диас напуска Лисабон начело на 6 кораба през Август 1487 г. По време на пътуването си той изследва над 2000 километра от непознатото африканско крайбрежие и през месец май 1488 г. достига с два от корабите си до нос Добра Надежда - кръстен първоначално от него "Нос на бурите", и после, по настояване на Краля - прекръстени на "Добра надежда" - като символ на португалската вяра за откриването на път до Индия. Бартоломео Диас продължава да участва в експедиции, в една от които под командването на Васко да Гама, а в друга достига Бразилия, но под командването на Педро Кабрал.
Бартоломео Диас умира през 1500 година, а записките от плаванията му не са намерени.






ХРИСТОФОР КОЛУМБ
изследовател





ФЕРНАНДО МАГЕЛАН
португалски мореплавател







ГАЛИЛЕО ГАЛИЛЕЙ
италиански учен


На тази страница Галилей за първи път отбелязва наблюдението на спътниците на Юпитер.


Исак Нютон
Роден на 4 януари 1643
в Улсторп при Колстъруърт, Великобритания
Починал на 31 март 1727
в Лондон, Великобритания


Реплика на телескоп на Нютон с отражателна оптика от 1672






РОБЪРТ ХУК
английски учен



През 1665 г. публикува епохалния си труд "Микрография или някои физиологични наблюдения на най-малките тела, извършени през увеличителни стъкла" („Micrographia“), който съдържа много микроскопски и телескопски наблюдения. В него той въвежда за пръв път термина „клетка“ - в "Наблюдение №18. Относно схемата на строежа на корка и относно клетките и порите на някои други такива порести тела".





Бълха в "Микрография"-та на Хук.

Парната машина на Нюкомен

















Бутална парна машина на Уат



ДЖЕЙМС УАТ
шотландски инженер


Роден: 19 януари 1736
Грийнок, Великобритания
Починал: 19 август 1819
Хендсуърт, Великобритания


Първата парна машина на Папен. 1690





ДЖИРОЛАМО КАРДАНО
Известен италиански ренесансов математик, лекар, философ и астролог




Карданна предавка












Йохан Гутенберг
Немски изобретател


ИНФОРМАЦИЯТА Е ПРЕДОСТАВЕНА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРЕПОДАВАТЕЛ В ТУ-ВАРНА - гл. ас. И. Танев
Благодаря му за което!!!

Няма коментари: